Lumina – Maribor v sijoče praznični opravi

Praznično okrasitev Maribora letos dopolnjujejo štiri svetlobne skulpture, ki so jih ob pomoči predstavnikov društva Hiša! in tudi našem prispevku postavili domači in tuji umetniki, slednji iz Italije, Portugalske in Velike Britanije. Židovski, Rotovški in Slomškov trg se tako razkrivajo v drugačni, bolj čarobni luči.

Tradicionalnemu sklopu praznične razsvetljave, ki je letos posodobljen z nekaterimi LED-elementi in nad katerim v največji meri bdi ekipa javne razsvetljave iz naše družbe, se od 23. 11. do 29. 12. 2018 pridružujejo svetlobni ambienti, združeni pod naslovom »Lumina«.

Svetlobne instalacije mednarodno uveljavljenih umetnikov

Gre za razgibane svetlobne elemente, ki nas bodo v tem prazničnem času na Slomškovem trgu zazibali v razigranost s svetlobno gugalnico, ki so jo portugalski avtorji Coletivo Nora poimenovali »Elektrificirana glava«, njen namen pa je vzbujanje občutka razposajenosti in zadovoljstva. V svetlobne »Prehode« je avtorica Maria Angela Bruno iz Italije ujela poti, ki vodijo do zgradb mariborske univerze in gledališča ter predstavljajo poklon organskim tvorbam narave; umetnica je ideje črpala v rastlinskem in živalskem svetu, poseben navdih pa ji je predstavljala avtohtona slovenska kranjska čebela.

Svetlobno zgodbo »Premik« si je domača avtorica Vlasta Čobal Sedmak zamislila kot odmik od prazničnega vrveža in jo postavila v objem mirnega in tihega Rotovškega trga. Tam stoji klopca za počitek, ki je po zgledu kockastih korit dreves postavljena v – kocko; ta posnema urbano opremo in notranjo organsko formo, ki v podobi kokona predstavlja varno zavetje za intimno doživljanje igre svetlobe. Židovski trg je domovanje pajesena, mogočnega drevesa, v katerega veje je avtorica Lucy Barker pod imenom »Ko zasijemo« vpletla besede, ki krepijo, povedo, kdo smo, predvsem pa želijo dobro nam in mestu. Vse omenjene instalacije bi brez priklopa na vir energije ostale brez osnovnega sporočila, saj jim prav soj svetlobe daje čarobnost in pravljičnost. To pa smo zagotovili mi. 

Maja Pegan, predsednica društva Hiša!, je ob tem poudarila: »Posebej želim izpostaviti posluh in trud g. Kačič Andreja pri koordinaciji in priklopu instalacij. Dodatna pohvala in spoštovanje tudi za g. Horvat Edija, ki je s svojim znanjem in odgovornostjo profesionalno svetoval in uredil izvedbo priklopa. Prav tako želim pohvaliti ekipo g. Horvata (g. Mirko in g. Miha), ki sta h priklopu pristopila vljudno in strokovno.«

Več o Lumini lahko preberete tukaj.

E-NOVICE

Prijavite se k prijemanju naših novic in bodite
obveščeni o vseh aktualnih zadevah.