Ob svetovnem dnevu voda opozarjamo na neodgovorno uporabo javne kanalizacije

Odpadki v kanalizaciji so problem. Javna kanalizacija namreč ni bila projektirana, da bi odvajala smeti, zato jo lahko nekateri odpadki poškodujejo do te mere, da ne zmore več ustrezno odvajati odpadne vode. Kljub temu se žal pogosto zgodi, da se straniščno školjko zamenja za koš in tako najdemo v kanalizacijskem sistemu vse od plenic, damskih vložkov pa do zdravil in celo akumulatorjev.

Občane prosimo, naj odpadkov ne mečejo v straniščno školjko

Zato ob današnjem svetovnem dnevu voda v sodelovanju z Medobčinskim uradom za varstvo okolja in ohranjanja narave ponovno opozarjamo na neodgovorno ravnanje z odpadki in občane pozivamo, naj jih ne mečejo v stranišče. Na slikah prikazujemo najpogostejše skupine odpadkov, ki otežujejo normalno delovanje kanalizacije, in načine, kako z njimi ravnati odgovorno.

»V javni kanalizaciji smo našli vreče cementa, živalske kože, kamenje, tekstil ipd. Vse to lahko poškoduje kanalizacijo,« je povedal vodja služba kanalizacija Dejan Tacer ob svetovnem dnevu voda in dodal: » S prečrpališča v Melju, kjer se zbere vsa odpadna voda z levega brega Drave, vsak teden odpeljemo sedemkubični zabojnik nesnage, ki ne spada v kanalizacijo. Odpadna voda je voda, ki jo lahko ustrezno očistimo, v kolikor gre za upoštevanje vseh predpisov. Zavedati se moramo, da odpadna voda ni odpadek, temveč nov vir za življenje.«

E-NOVICE

Prijavite se k prijemanju naših novic in bodite
obveščeni o vseh aktualnih zadevah.