Vedno znova: straniščna školjka ni koš za smeti!

Plenice, damski vložki, cunje in še marsikaj drugega je povzročilo včerajšnjo zamašitev odvoda v kanalizacijski sistem in razlitje fekalnih odpadnih vod iz revizijskega jaška neposredno v Radvanjski potok. Gre za ekološko katastrofo, ki je zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov povzročila pogin 47 kg rib in popolno onesnaženje potoka, saj je vanj drla fekalna voda iz celotnega naselja ob Pohorski vzpenjači.

Po ocenah strokovnjakov bo potrebnih več let, da se bo v potoku, ki je sicer del ekološko in vodovarstveno izjemno pomembnega območja, ponovno pojavilo življenje, saj so fekalije usoden pojavni element tako za vodno floro kot favno.

Kanalizacija ni projektirana za odvajanje smeti; temeljito je bila pregledana 4. 9. in 12. 11. 2018

Naši delavci so včeraj izvedli vse ukrepe za vzpostavitev normalne pretočnosti kanalizacije ter urgentno čistili potok in spirali odpadke, ki tja nikakor ne spadajo. Vodja službe kanalizacija v naši družbi Dejan Tacer je ob tem še enkrat pozval občane, naj odpadkov ne mečejo v straniščno školjko, saj kanalizacija ni projektirana za odvajanje smeti:

»V revizijskem jašku, ki ima sicer možnost odvajanja viška meteorne vode neposredno v Radvanjski potok, se je odvod v kanalizacijski sistem zamašil in se je kanalizacija zlivala v potok. Še isti dan so naši delavci šli v jašek, kjer so odstranili cunje, ki so bile v kanalizaciji in so povzročile zamašitev, da so vzpostavili normalno pretočnost. Če bi ljudje videli, kaj vse se vrže v WC-školjko ali kam drugam, in vedeli, da potem to nekam gre, tega ne bi počeli. Kanalizacija ni projektirana, da bi odvajala smeti. Mi neprestano na to opozarjamo, ampak tukaj niso samo občani, so tudi turisti. Nigrad, d. d., sistem javne kanalizacije pregleduje redno, nazadnje smo jo temeljito pregledali 14. 9. 2018 in 12. 11. 2018. V danem primeru se je žal zgodil izreden dogodek, na katerega nimamo vpliva. Urgirali smo nemudoma in izvedli vse ukrepe za vzpostavitev normalne pretočnosti javne kanalizacije.«

Foto 1 in 3: Večer

E-NOVICE

Prijavite se k prijemanju naših novic in bodite
obveščeni o vseh aktualnih zadevah.